Kore wa nani?

这是什么? 이거 뭐예요?

Mi szükséges a nyelvtanuláshoz?

2017. március 08. 11:31 - dönciii

Természetesen mint mindenhez, a távol-keleti nyelvek tanulásához is szükséged van pár dologra, most ezekről írnék röviden. Persze, emberenként változó, ki mit igényel, de azt hiszem, ezekben a dolgokban mindenki megegyezik.

1) KÖNYVEK. Alap. Valahol el kell kezdeni, és hát hol máshol, ha nem a megfelelő tankönyveknél? Bár már ez is megakaszthat, hiszen mennyi, de mennyi nyelvkönyv létezik. Csak a japánhoz kapásból hármat használnak az alapokhoz (Minna no Nihongo, Dekiru, Genki), de hogy ezek közül melyik a legjobb? Úgy mondanám, hogy mindegyiket más miatt érdemes használni, és ha valaki nagyon elszánt, hát miért ne egyszerre a hármat?
Ami mondjuk gondot okozhat, hogy a tankönyvek többsége (sőt, szinte az összes, ha jól tudom, talán a Dekiruből létezik magyarra fordított verzió, illetve a Genkin is dolgoznak már) angol nyelvű. Angol nyelvű, tehát számolni kell azzal, hogy amerikaiaknak/angoloknak készítették, így még ha magával az angollal nincs is problémánk, a nekik szánt nyelvtani magyarázatokkal lehet. Van, ami számunkra egyértelmű, de mégis részletesen el van magyarázva és fordítva. Vagy épp nehezebben ragadjuk meg azt az árnyalatnyi különbséget két kifejezés között. Mert előfordulnak ilyenek... Többek között ez is közrejátszik abban, hogy ezt a blogot életre kívánom hívni. Mennyivel egyszerűbb lenne magyarul tanulni? :)
Lényeg a lényeg, ha valakinek meghoznám a kedvét vagy csak könyvek után keresgélne, egészen nyugodtan hagyjon itt egy üzenetet, valamivel biztosan tudok neki segíteni.

2) IDŐ. Bármennyire is meglepő, de mivel nem olyan nyelvekről van szó, mint az angol vagy a német, amit akár az interneten való böngészés vagy filmnézés közben is el lehet sajátítani, időigényes. Hogy mennyit? RENGETEGET. Sajnos ez az igazság, nem érdemes rejtegetni. Ázsiai nyelvet tanulni az első perctől kezdve kihívás.
Gondoljunk csak arra, hogy eleve nem latin betűkkel írnak. Még a koreai vagy a japán, de akár a tibeti nyelv esetében beszélhetünk úgymond ABC-ről, amit pár nap gyakorlással be lehet tanulni, de mi van a kínaival? Ők ~50000 írásjeggyel rendelkeznek, tehát már ahhoz, hogy bemutatkozz, cirka 20-30-ra szükséged van, és akkor igazából csak magadról beszéltél. Majd ezeknek a kiejtését is meg kell tanulni, azután pedig el kezdenek zúdulni a nyelvtanok és ha nem catch up-olunk minél hamarabb, könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy csak pislogunk, mint hal a vízben. Épp ezért érdemes rászánni az időt, alaposan átvenni egy-egy részt, nem csak átrohanni rajta. Nem hajt a tatár, nem igaz? Nyugodtan tűzz ki magadnak apróbb célokat, hogy azért valami határidő lebegjen előtted, de mégse attól kelljen rettegned, hogy kifutsz az időből.

3. ELSZÁNTSÁG. Talán ez az, ami a legfontosabb. Megint csak azt tudom mondani, mint az előző pontnál, hogy ezek nem olyan nyelvek, mint az angol vagy a német, amiket azért tanul az ember mert "muszáj".
Ázsiai nyelvet senki nem tanul azért, mert a szülei rászóltak, vagy mert az iskolában kötelező. Általában valahonnan jön az ihlet (zene, anime, videójáték, stb.), ami által nő az érdeklődés és végül belevágunk, hogy miért ne? De ez kevés. Hirtelen felindulásból nem fog menni. Ehhez elhatározottság kell, elszántság, hogy történjék bármi, végigcsinálod. Soha senki nem mondta, hogy könnyű, ugyanakkor soha senki nem is kényszerített rá. Ha már magadnak ezt választottad, miért is dobnád el magadtól?
Nem lesz egyszerű, az elején is már bőven lesznek pillanatok, amikor legszívesebben otthagynád az egészet... de nem jó érzés, hogy beszélsz egy olyan nyelvet, amit a környezetedben alig (vagy épp senki) és ezzel mindig kivívsz pár elismerő tekintetet? Nem jó érzés, hogy végigcsinálod, majd elmondhatod magadról, hogy igen, megtanultam a világ egyik legnehezebb nyelvét? Szerintem ezek miatt is bőven megéri, de persze akármilyen más motivációd is lehet. A lényeg, hogy ne akadj el ott, ahol nehézségek érnek. Pihenj rá egy kicsit, tedd félre, hogy később majd újult energiával feküdhess bele. Ezt még ragozhatnám elég sokáig, de a lényeg ugyanaz marad: enélkül nem fog menni.

(+1 MENTOR. Ezt azért tettem zárójelbe, mert nem létszükséglet, ellenben nagyon jó, ha van melletted valaki, akihez fordulhatsz, bármilyen kérdésed van és aki támogat. Bár ez csak akkor opcionális, ha van ilyen ismerősöd, vagy elmész nyelviskolába tanulni :( )

remélem ezzel is sikerül előre lendíteni a motivációdat a tanulásban, kedves olvasó ^3^

またね~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://korewanani.blog.hu/api/trackback/id/tr8212321933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása